100 +

Συνολικές Υποβολές

13

Σύνολο αξιολογητών

10

Σύνολο Ομιλητών

Οι 12 φιναλίστς που πέρασαν στη β’ φάση του διαγωνισμού είναι οι εταιρίες:

 1. NANOVIIS
 2. OptiMEMS
 3. DeliEVry – Εντός Πόλης Άμεσες Διανομές Μηδενικών Ρύπων
 4. I-M-O-N : Is – Made – Of – Nature
 5. GX BLOCKS ENERGY S.A.
 6. SMARTH-PROP
 7. DNASequence-SOIL
 8. 12GODS [12 ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΟΙ ΙΚΕ]
 9. Joule Ανώνυμη Επιχείρηση
 10. Pragma-IoT
 11. Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT)
 12. VERTLINER

Οι νικητές του διαγωνισμού Greenathon |Beyond Green Technologies

1ηθέση - Vertliner

Η εταιρεία Vertliner παρέχει μια ολοκληρωμένη έξυπνη πλατφόρμα αξιολόγησης κτηρίων και βιομηχανικών εγκαταστάσων. Ειδικότερα, με τη βοήθεια της ρομποτικής και μέσω μιας αυτόνομης διαδικασίας αξιολόγησης και επιλογής των υλικών που συνθέτουν αυτά τα συστήματα (π.χ. ηλεκτρομηχανολογικά) σε μια υποδομή που τείνει να ολοκληρώσει το χρόνο ζωής της, ή σε συστήματα που πρέπει να αντικατασταθούν μερικώς ή ολικώς, η πλατφόρμα της Vertliner έχει τη δυνατότητα να συλλέγει δεδομένα του χώρου μέσω ειδικών αισθητήρων και να αξιολογεί τη κατάσταση των υλικών μέσω της ανάλυσης δεδομένων και συγκεκριμένης αλγοριθμικής διαδικασίας. Με τον τρόπο αυτό η αξιολόγηση των υλικών γίνεται με αποδοτικότερο τρόπο επιτρέποντας την ορθότερη διαχείρισή τους στη φάση της ανακύκλωσης, ή επαναχρησιμοποίησής τους.

2η θέση – OptiMEMS

Η OptiMEMS είναι μια ολοκληρωμένη λύση που αναπτύχθηκε από το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ και αφορά στην βέλτιστη διαχείριση ενός μικροδικτύου, το οποίο αποτελείται από πληθώρα διανεμημένων πηγών ενέργειας (ΔΠΕ) όπως φωτοβολταϊκά, συστήματα αποθήκευσης, ηλεκτρικά οχήματα και ελεγχόμενα φορτία. Η πλατφόρμα απαρτίζεται από μία σειρά εργαλείων τα οποία παρέχουν δυνατότητες πρόβλεψης χρονοσειρών κατανάλωσης/παραγωγής και βέλτιστου χρονοπρογραμματισμού μπαταριών ενός μικροδικτύου με στόχο την ελαχιστοποίηση του ημερήσιου κόστους αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτοχρόνως της μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ. H πλατφόρμα OptiMEMS αναπτύσσεται με γνώμονα όχι μόνο την αποτελεσματική εφαρμογή και αξιολόγηση του στο πεδίο αλλά και την επεκτασιμότητα του, ώστε να δύναται να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος που ενσωματώνεται

3η θέση - Nanoviis

H Nanoviis είναι μια ελληνική εταιρία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κινητήριος δύναμη της εταιρίας είναι η νανοτεχνολογία, καθώς παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής καινοτόμων, φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, με προηγμένες ιδιότητες, για οικιακή και βιομηχανική χρήση. Με τα προϊόντα που έχει αναπτύξει η εταιρεία προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης πετρελαϊκών αποβλήτων από τους καθαρισμούς των off shore πετρελαιοπηγών in situ. Επιπλέον έχει τη δυνατότητα να συλλέγει πολύ εύκολα το crude oil, τα υπολείμματα πετρελαίου καθώς επίσης και βαρέα μέταλλα όπως είναι ο Hg με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των αποβλήτων να μετατρέπεται σε καθαρό νερό. Τα υλικά της εταιρείας ανήκουν στην κατηγορία των πράσινων υλικών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός από τις offshore πετρελαιοπηγές και σε άλλες εφαρμογές όπως είναι τα διυλιστήρια, θαλάσσια ατυχήματα κ.α.

Γνωρίστε και τις υπόλοιπες φιναλίστ του τελικού.

DeliEVry – Εντός Πόλης Άμεσες Διανομές Μηδενικών Ρύπων

Η DeliEVry, κάνοντας χρήση ενέργειας που παράγεται απο AΠΕ, κινεί ηλεκτρικά οχήματα με οδηγούς διασυνδεδεμένους με ταχύτητες 5G σε εφαρμογή με σκοπό την άμεση παραλαβή και παράδοση προϊόντων και δεμάτων με δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης παράδοσης, ΧΩΡΙΣ να επιβαρύνει την ατμόσφαιρά με καυσαέρια, με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα συμβάλλοντας ενεργά στην καταπολέμηση του φαινόμενου της Κλιματικής Αλλαγής όπως επίσης στην προώθηση της Ηλεκτροκίνησης. H υπηρεσία DeliEVry απευθύνεται τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επιχειρήσεις που στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους, διανέμουν άμεσα προς στα σημεία λιανικής πώλησης ή και απ’ ευθείας στους καταναλωτές τα προϊόντα τους με 100% φιλικό προς το περιβάλλον μετρήσιμο τρόπο συμβατο κατά τα περιβαλλοντικά κριτήρια ESG

I-M-O-N : Is – Made – Of – Nature

Η πρωτοποριακή σειρά βιολειτουργικών προϊόντων της Ι-Μ-Ο-Ν στηρίζεται σε δημοσιευμένες έρευνες και μελέτες, με συστατικά που έχουν αποδεδειγμένους ισχυρισμούς υγείας και 100% φυσική προέλευση. Η επιστημονική της αριστεία εστιάζεται στην ανάπτυξη και την παραγωγή προϊόντων φαρμακοδιατροφής (nutriceuticals). Συμμετέχει στη νέα παγκόσμια κίνηση φυσικών θεραπευτών αξιοποιώντας τα αποτελέσματα ερευνών και μελετών της γύρω από λειτουργικά (functional) συστατικά και της επίδρασής τους στον ανθρώπινο οργανισμό ενώ η επιστημονική της ομάδα ερευνά συνεχώς συστατικά με τεκμηριωμένους λειτουργικούς (functional) ισχυρισμούς υγείας.

GX BLOCKS ENERGY S.A.

Η GX Blocks έπειτα από την επιτυχημένη παρουσία της στο MIT enterprise forum το 2019 μεγαλώνει συνεχώς αξιοποιώντας ενέργεια από ΑΠΕ για τις ανάγκες της Blockchain τεχνολογίας που διαθέτει η πλατφόρμα της. Ελαχιστοποιώντας το κόστος εξόρυξης Bitcoin κρυπτονομισμάτων δίνει τη δυνατότητα πλέον στον καθένα να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας. Τον τελευταίο καιρό αναπτύσσει ένα τριπλό μοντέλο αξιοποίησης ΑΠΕ για την ισορροπημένη και σταθερή παροχή της απαιτούμενης ενέργειας για την εξόρυξη του Bitcoin.

SMARTH-PROP

Το SMARTH-PROP της Inteligg ΙΚΕ είναι ένα μοναδικό σύστημα έξυπνου θερμοστάτη αυτόματης εκμάθησης και αυτορύθμισης που βασίζεται σε προηγμένους και καινοτόμους αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) που αναπτύσσονται σε πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους (Cloud), εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για τοπική αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων. Υποστηρίζει πολυζωνικό έλεγχο των συστημάτων θέρμανσης / ψύξης για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας έως και 40% σε κτίρια (περισσότερο από το διπλάσιο σε σύγκριση με τις υπάρχουσες λύσεις με εξοικονόμηση ενέργειας 18-20%). Επιπλέον, φέρνει τις τεχνολογίες αυτοματισμού κτιρίων με την εφαρμογή τηλεχειρισμού συστημάτων θέρμανσης / ψύξης πολλαπλών ζωνών μέσω συνδεδεμένων αισθητήρων με Wi-Fi, μειώνοντας έτσι το κόστος εγκατάστασης κατά 20%.

DNASequence-SOIL

Η εδαφική γονιμότητα και η ανάπτυξη των φυτών εξαρτάται σε μεγάλο μέρος από τις αλληλεπιδράσεις των φυτών με ωφέλιμους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο έδαφος και δημιουργούν δεσμούς με το ριζικό τους σύστημα. Οι πυρκαγιές σε δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις προκαλούν έντονη αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους, ενώ η καύση των φυτών απελευθερώνει αέρια που επηρεάζουν τη σύστασή του. Και τα δύο αυτά φαινόμενα επιδρούν καθοριστικά στην παρουσία υγιών συμβιωτικών μικροοργανισμών και ως εκ τούτου και στη γονιμότητα του εδάφους. H προτεινόμενη λύση εστιάζει στην πλήρη ανίχνευση του μικροβιακού αποτυπώματος σε δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις μετά από πυρκαγιά, με σκοπό την λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων αναδάσωσης και προσθήκης εδαφοβελτιωτικών υλικών βάση της μικροβιακής εικόνας του εδάφους.

12GODS [12 ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΟΙ ΙΚΕ]

Η 12GODS είναι μία εταιρεία που επιδιώκει να συνθέσει ένα μοναδικό και απρόβλεπτο ψηφιδωτό με τη φύση, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της Ελλάδας, στο οποίο ο δομικός αρμός είναι η έρευνα και η τεχνολογία. Η πρωτοποριακή κάψουλά της περιλαμβάνει χαρμάνια βοτάνων που συνδυάζουν την πιστοποιημένη ποιότητα & διάρκεια ζωής, το χαμηλό κόστος παρασκευής και την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης με τις κάψουλες & συσκευασίες των προϊόντων της να είναι 100% βιοδιασπώμενες και ανακυκλώσιμες. Η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 2018 έχοντας ένα συνεχώς αυξανόμενο το δίκτυο πωλήσεων.

Joule Ανώνυμη Επιχείρηση

Η καινοτομία μας είναι η ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού Virtual Power Plant. Τo εικονικό αυτό εργοστάσιο ενέργειας δίνει τη δυνατότητα τόσο στους παραγωγούς ΑΠΕ, όσο και στους καταναλωτές να αξιοποιούν την ενέργεια με τρόπο τέτοιο, ώστε να πετυχαίνουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα. Στο Virtual Power Plant μας, συνδυάζονται οι επιμέρους δραστηριότητες μας και εντάσσονται τόσο οι σταθμοί ΑΠΕ που εκπροσωπούμε στο χρηματιστήριο Ενέργειας, όσο και οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων που διαχειριζόμαστε. Μελλοντικά θα ενταχθούν στο Virtual Power Plant και 2 θεμελιώθεις ιδέες της πράσινης οικονομίας, οι σταθμοί αποθήκευσης ενέργειας και οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων με Vehicle 2 Grid τεχνολογίες (προγραμματιστικά είναι ήδη υποστηρίζουμε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις).

Pragma-IoT

Η εταιρία Pragma-IoT, τεχνοβλαστός του ΕΚΕΤΑ, έχει σχεδιάσει & αναπτύξει σχετικά καινοτόμα εμπορικά προϊόντα (HUBA, COPE), τα οποία επιτρέπουν την χωρο-χρονική ανάλυση της ανθρώπινης συμπεριφοράς με μη παρεισφρητικό τρόπο. Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες υπολογισμού ακμής καθώς και εξελιγμένα μοντέλα ανάλυσης σημάτων (από υπέρυθρους αισθητήρες – COPE και κάμερες βάθους – HUBA), η εταιρία συνδυάζει την καινοτομία με περιβαντολλογικές επεκτάσεις μιας και η λύση συμβάλει ενεργά στην μείωση του CO2 αποτυπώματος σε κτιριακές εγκαταστάσεις με την βέλτιστη διαχείριση των ενεργειακών τους αναγκών καθοδηγούμενες από την ανθρώπινη παρουσία & την άνεση των χρηστών που καταλαμβάνουν τους χώρους αυτούς.

Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT)

Η καινοτομία του μη επανδρωμένου αεροχήματος εντοπίζεται στην αξιοποίηση φωτοβολταϊκών – τοποθετημένων στην άνω επιφάνεια της κύριας πτέρυγας – για την τροφοδοσία όλων των υποσυστημάτων με ηλιακή ενέργεια. Ταυτόχρονα, η περίσσεια ενέργειας που θα συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας συλλέγεται και αποθηκεύεται στις μπαταρίες του UAV, οι οποίες τροφοδοτούν με ενέργεια το αερόχημα τη νυχτερινή περίοδο, ολοκληρώνοντας έτσι, την ημερήσια αποστολή του και χαρίζοντας του ενεργειακή ανεξαρτησία. Προσθέτοντας στα παραπάνω, το UAV θα διαθέτει σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών, αναγνωρίζοντας φωτιές σε μια δεδομένη ακτίνα, με τη χρήση αλγορίθμων βαθιάς μάθησης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως χορηγοί οι εταιρίες ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΕΟΑΝ, οι οποίες απέδωσαν χρηματικά έπαθλα αξίας 7.500€ στους 3 πρώτους νικητές καθώς επίσης και 12 ηλεκτρικά πατίνια σε όλους τους φιναλίστ.

Δείτε στιγμιότυπα από τον τελικό του διαγωνισμού.