Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την  Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, ο διαγωνισμός πράσινης καινοτομίας για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, Greenathon |Beyond Green Technologies που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης.

Με τις συμμετοχές να ξεπερνάνε τις 100, στην τελική φάση του διαγωνισμού έφθασαν 12 ομάδες οι οποίες παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες τους για να κατακτήσουν μία από τις 3 θέσεις των νικητών, κερδίζοντας χρηματικά έπαθλα, δικτύωση αλλά και την δυνατότητα ανάπτυξης στρατηγικών συνεργασιών μέσω ενός προγράμματος τεχνολογικής επώασης από το EIT Raw Materials.

Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να προτείνουν λύσεις αξιοποιώντας τόσο την τεχνογνωσία τους στον τομέα του περιβάλλοντος όσο και τις βάσεις ανοιχτών δεδομένων (οpen data) των διευθύνσεων του Υπουργείου στις εξής 6 θεματικές ενότητες:

 1. Προστασία και Αποκατάσταση Δασών
 2. Διαχείριση Υδάτων και Θαλάσσιας Ζωής
 3. Κλιματική Αλλαγή και Κυκλική Οικονομία
 4. Ενέργεια
 5. Αστική Βιωσιμότητα και Έξυπνες Πράσινες Πόλεις
 6. Ορυκτές Πρώτες Ύλες

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές από την ελληνική Πολιτεία για την ανάπτυξη και ανάδειξη τεχνολογικών λύσεων σε σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να δοθεί η δυνατότητα σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και σε φυσικά πρόσωπα (ακαδημαϊκούς, ερευνητές και φοιτητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων ή πολίτες) να παρουσιάσουν τις πράσινες καινοτόμες ιδέες τους.

Οι νικητές του διαγωνισμού Greenathon |Beyond Green Technologies

1ηθέση - Vertliner

Η εταιρεία Vertliner παρέχει μια ολοκληρωμένη έξυπνη πλατφόρμα αξιολόγησης κτηρίων και βιομηχανικών εγκαταστάσων. Ειδικότερα, με τη βοήθεια της ρομποτικής και μέσω μιας αυτόνομης διαδικασίας αξιολόγησης και επιλογής των υλικών που συνθέτουν αυτά τα συστήματα (π.χ. ηλεκτρομηχανολογικά) σε μια υποδομή που τείνει να ολοκληρώσει το χρόνο ζωής της, ή σε συστήματα που πρέπει να αντικατασταθούν μερικώς ή ολικώς, η πλατφόρμα της Vertliner έχει τη δυνατότητα να συλλέγει δεδομένα του χώρου μέσω ειδικών αισθητήρων και να αξιολογεί τη κατάσταση των υλικών μέσω της ανάλυσης δεδομένων και συγκεκριμένης αλγοριθμικής διαδικασίας. Με τον τρόπο αυτό η αξιολόγηση των υλικών γίνεται με αποδοτικότερο τρόπο επιτρέποντας την ορθότερη διαχείρισή τους στη φάση της ανακύκλωσης, ή επαναχρησιμοποίησής τους.

2η θέση – OptiMEMS

Η OptiMEMS είναι μια ολοκληρωμένη λύση που αναπτύχθηκε από το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ και αφορά στην βέλτιστη διαχείριση ενός μικροδικτύου, το οποίο αποτελείται από πληθώρα διανεμημένων πηγών ενέργειας (ΔΠΕ) όπως φωτοβολταϊκά, συστήματα αποθήκευσης, ηλεκτρικά οχήματα και ελεγχόμενα φορτία. Η πλατφόρμα απαρτίζεται από μία σειρά εργαλείων τα οποία παρέχουν δυνατότητες πρόβλεψης χρονοσειρών κατανάλωσης/παραγωγής και βέλτιστου χρονοπρογραμματισμού μπαταριών ενός μικροδικτύου με στόχο την ελαχιστοποίηση του ημερήσιου κόστους αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτοχρόνως της μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ. H πλατφόρμα OptiMEMS αναπτύσσεται με γνώμονα όχι μόνο την αποτελεσματική εφαρμογή και αξιολόγηση του στο πεδίο αλλά και την επεκτασιμότητα του, ώστε να δύναται να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος που ενσωματώνεται

3η θέση - Nanoviis

H Nanoviis είναι μια ελληνική εταιρία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κινητήριος δύναμη της εταιρίας είναι η νανοτεχνολογία, καθώς παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής καινοτόμων, φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, με προηγμένες ιδιότητες, για οικιακή και βιομηχανική χρήση. Με τα προϊόντα που έχει αναπτύξει η εταιρεία προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης πετρελαϊκών αποβλήτων από τους καθαρισμούς των off shore πετρελαιοπηγών in situ. Επιπλέον έχει τη δυνατότητα να συλλέγει πολύ εύκολα το crude oil, τα υπολείμματα πετρελαίου καθώς επίσης και βαρέα μέταλλα όπως είναι ο Hg με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των αποβλήτων να μετατρέπεται σε καθαρό νερό. Τα υλικά της εταιρείας ανήκουν στην κατηγορία των πράσινων υλικών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός από τις offshore πετρελαιοπηγές και σε άλλες εφαρμογές όπως είναι τα διυλιστήρια, θαλάσσια ατυχήματα κ.α.

Οι 12 φιναλίστς που πέρασαν στη β’ φάση του διαγωνισμού είναι οι εταιρίες:

 1. NANOVIIS
 2. OptiMEMS
 3. DeliEVry – Εντός Πόλης Άμεσες Διανομές Μηδενικών Ρύπων
 4. I-M-O-N : Is – Made – Of – Nature
 5. GX BLOCKS ENERGY S.A.
 6. SMARTH-PROP
 7. DNASequence-SOIL
 8. 12GODS [12 ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΟΙ ΙΚΕ]
 9. Joule Ανώνυμη Επιχείρηση
 10. Pragma-IoT
 11. Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT)
 12. VERTLINER

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως χορηγοί οι εταιρίες ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΕΟΑΝ, οι οποίες απέδωσαν χρηματικά έπαθλα αξίας 7.500€ στους 3 πρώτους νικητές καθώς επίσης και 12 ηλεκτρικά πατίνια σε όλους τους φιναλίστ.